Počasí z In-Pocasi.cz
Petice proti zrušení právní subjektivity Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech Tisk Email
Napsal uživatel Pavel Wünsch   
Úterý, 04 Listopad 2014 21:01

Dne 20. října 2014 schválila Rada Plzeňského kraje návrh na sloučení dvou příspěvkových organizací zřizovaných Plzeňským krajem: Západočeského muzea v Plzni a Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech. V reakci na to vznikla přiložená "Petice občanů Zastupitelstvu Plzeňského kraje k nesouhlasu se záměrem Rady Plzeňského kraje na zrušení právní subjektivity Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech".

Petici lze podepsat pouze fyzicky, nikoliv elektronicky. Pokud chcete rokycanské muzeum podpořit a nemáte možnost dostavit se na místa, kde je vyložena k podpisu, stáhněte si petiční formulář, vytiskněte a zašlete poštou na adresu: RNDr. Martin Lang, Čtrnáctka 212, 338 43 Mirošov, a to do 25. 11. 2014. Následně bude Váš podpis s ostatními odeslán na KÚ Plzeň.

Osobní pohled autora zprávy na věc: Neobávám se toho, že by Západočeské muzeum zacházelo s převedenou geologickou sbírkou nějak špatně. Jde spíš o to, jaké vyhlídky do budoucna by mělo rokycanské muzeum jako filiálka ZČM. Mimo sbírek zaměřených na regionální historii má muzeum především dvě výrazná a nosná témata, zajímavá přinejmenším v celostátním kontextu: geologii a metalurgii železa. Pokud by bylo některé z těchto témat vyňato z kompetencí muzea v Rokycanech, projevilo by se to velmi pravděpodobně na jeho prestiži a na zhoršené perspektivě, představované zvýšeným nebezpečím dalších redukcí a pod. Je bohužel pravdou, že muzeum v Rokycanech zažilo oproti svým lepším časům určitý ústup ze slávy. Nyní se ovšem rýsuje neradostná možnost, že tento stav by mohl být definitivní.

 

Pokud není uvedeno jinak, podléhá obsah těchto stránek licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česká republika