Počasí z In-Pocasi.cz
Představení Strašického Betlému veřejnosti Tisk Email
Napsal uživatel Administrátor   
Čtvrtek, 20 Listopad 2014 20:06

Muzeum Středních Brd ve Strašicích Vás srdečně zve na představení nového Strašického Betlému veřejnosti, které se uskuteční 28. 11. 2014 na slavnostní vernisáži obrazů Jindřisšky Hánové, autorky Betlému, v 16 hodin. Vernisáž je koncipována jako součást slavnosti rozsvícení Vánočního stromu ve Strašicích. Betlému požehná jáhen Plzeňského biskupství, pan Jindřich Fencl.

Strašický Betlém je nevšední a rozměrově neobvyklé malířské dílo. Jedná se o olej na dřevě v podobě pěti velkoplošných panelů, z nichž největší měří cca 4,5 x 2,5 m. Panely představují Svatou rodinu v chlévě betlémském, Pouť Tří králů za Betlémskou hvězdou, Venkovany nesoucí dary, Klanění brdských myslivců a konečně Strašické Vánoce. Na Betlému je zobrazena celkem 51 postava a postavička včetně zvířátek. Počítáme-li i sněhuláka, pak o jednu více. Dominantu panoramatického obrazu „Strašické Vánoce“ tvoří kostel sv. Vavřince na návrší nad obcí. Betlém bude od Adventu do Tří králů r. 2015 a poté každoročně instalován v plenéru ve středu obce Strašice.

Představení Betlému doplní již třetí strašická výstava Jindřišky Hánové s obrazy zhotovenými různými technikami (olej, akvarel, rudka…).

Díky návaznosti na slavnost rozsvícení obecního Vánočního stromu bude muzeum otevřeno až do 19 hodin. Výstava obrazů potrvá do 1. 2. 2015.

 

Pokud není uvedeno jinak, podléhá obsah těchto stránek licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česká republika